Odkąd raz spróbowałam tych klusek, robię je często. Przepis na prosty, sycący obiad za grosze

Dodano:
Kluski kładzione z cebulą Źródło: Shutterstock / hlphoto
Kluski smakują o każdej porze roku, a domowe w szczególności. Dziś zapraszam was na kluski kładzione w niemieckim stylu. Robi się je prosto, szybko i są pyszne. Taki obiad sprawdzi się nawet latem.

Kluski kładzione znam z kuchni mojej babci i mamy. Różnią się one jednak nieco od niemieckich szpecli, które miałam przyjemność spróbować w oryginale kilka lat temu. Tak posmakowały mi i mojej rodzinie, że od tego czasu często robię je w domu. Co prawda można podobne kupić w sklepie, jednak nie ma to jak domowe kluchy.

Co to są szpecle (spatzle)?

Szpecle to kluski kładzione wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pochodzą ze Szwabii, gdzie są równie popularne, jak ziemniaki. Robi się je z mąki, jajek i mleka. Ta tradycyjna potrawa doskonale smakuje podana z duszonym mięsem lub zawiesistymi sosami. Można ją też jednak serwować, jako samodzielne danie. Po ugotowaniu kluski zwykle podsmaża się, miesza ze startym serem i okrasza duszoną cebulą. Można też podać je ze skwarkami np. z boczku.

Jak zrobić kluski kładzione szpecle?

Przygotowanie niemieckich klusek kładzionych sprowadza się do sporządzenia ciasta, rozsmarowania go na desce do krojenia i ugotowania w gorącej wodzie. Potem wzbogaca się je tylko o dodatki.

Przepis: Szpecle

Niemieckie kluski kładzione

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
650 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli

Do okraszenia:

  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebulę obierz, pokrój w krążki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka i rumiana. Oprósz ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka i wodę. Wymieszaj ciasto łyżką lub zmiksuj, aż będzie gładkie i dość gęste. W razie potrzeby dodaj do niego nieco więcej wody lub mąki.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto rozprowadź cienką warstwą na desce do krojenia. Nożem odkrawaj z ciasta wąskie paski i wrzucaj je od razu do wrzątku. Kluski gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Odcedź je, przelej zimną wodą i osącz.
  4. Serwowanie klusekNa dużej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj kluski i mieszając, smaż je na średnim ogniu, aż będą gorące. Kluski posyp startym serem, wymieszaj, by ser dokładnie je pokrył i się rozpuścił. Kluski posyp podsmażoną cebulą.

Kluski kładzione szpecle – wskazówki

Spójrz, na co warto zwrócić uwagę, by te kładzione kluski smakowały doskonale.

  • Do ciasta na kluski można dodać mleko lub wodę. Z mlekiem kluski mają jednak pełniejszy smak.
  • Poza solą, do ciasta na kluski warto też dodać trochę startej gałki muszkatołowej. Nada ona potrawie ciekawego smaku.
  • Ciasto na kluski powinno być gładkie, elastyczne i dość gęste. Nie może być jednak twarde, bo kluski wyjdą zbyt sztywne. Wtedy dodaj do ciasta nieco więcej płynu.
  • Kluski można formować nie tylko przy pomocy deski i noża, ale też specjalnej tarki czy praski do ziemniaków.
  • Jeśli chcesz przygotować szpecle z serem, sięgnij po aromatyczny, dobrze topliwy żółty ser. Tu doskonale sprawdzi się emmentaler i gruyère.
  • Cebula, którą okrasza się danie powinna być dobrze skarmelizowana. Dzięki temu będzie miała słodki, głęboki smak. Trzeba ją smażyć na małym ogniu nawet 20 minut.
  • Danie można też umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, by się podgrzało, a ser dobrze się rozpuścił.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...